De Școala de Vară Microsoft v-am tot vorbit în ultima vreme. Dar nu v-am spus mai nimic despre Vlad Stoica, inițiatorul proiectului Știri din România. Așa că ne-am gândit ce l-ați întreba voi dacă l-ați avea în față. Dacă n-am acoperit noi tot, puteți să ne sugerați câteva întrebări în comentarii, iar noi le vom da mai departe.

Cu puțin noroc, Știri din România va fi un înlocuitor foarte bun pentru clasicele reader-e. Dacă sunteți nostalgici după ele, urmăriți evoluția noii aplicații, e foarte posibil să ajungă în Windows Store.

Vlad Stoica1. Vlad, cum a fost experiența Școlii de Vară pentru tine? Ce ai învățat și cum crezi că te va ajuta în continuare?

Pentru mine, Școala de Vară a fost o experiență unică pentru că am avut șansa să lucrez la un proiect timp de o lună, ajutat fiind de experți de la Microsoft. Am învățat să folosesc cunoștințele pe care le aveam deja pentru a face aplicații pentru Windows 8 și pentru Windows Phone 8. Mă bucur că am reușit să dau o formă proiectului meu, că am învățat că există un proces structurat în crearea unei aplicații pe care am reușit să îl parcurg integral. Tot ce am învățat în cadrul Școlii de Vară mă va ajuta pe viitor, de la gândirea unei strategii, la alegerea unui public, la monetizarea proiectului.

2. Cum ai aflat de Școala de Vară și cum ți s-a părut procesul de selecție?

Am aflat despre proiect de la profesoara mea de informatică și de la prezentarea susținută de cei de la Microsoft în școala noastră. Pentru a intra în acest proiect, fiecare elev a avut de completat inițial un formular cu câteva informații. Apoi am făcut un test pentru a vedea ce poziție poate ocupa fiecare într-o echipă. După această selecție inițială a trebuit să completăm un alt formular în care întrebarea principală a avut legătură cu motivele pentru care am vrea să facem parte din acest proiect. Personal, am dorit să fac parte din acest proiect pentru că știam că va reprezenta o șansă foarte importantă de a lucra cu oameni foarte buni, al căror talent îl cunoșteam după ce am participat la Hackathon-ul organizat de Guvernul României, în parteneriat cu cei de la Microsoft. Un alt motiv a fost dorința de a cunoaște și modul de a face aplicații pe WP8 pentru că aveam deja experiență pe alte platforme.

3. Spune-mi despre proiectul vostru, Știri din România. De la ce a pornit?

Ideea proiectului a apărut după ce, în iulie, a fost închis un renumit reader care permitea citirea știrilor pe toate device-urile tale. Piața aplicațiilor de știri este momentan foarte diversificată; scopul meu este de a face o aplicație care în sfârșit să reunească funcționalitățile celor mai populare aplicații: Feedly, Digg Reader, Flipboard. De exemplu, aș vrea ca în următoarea versiune să pun la dispoziția utilizatorului un mod de a vedea știrile asemănător cu cel oferit de Flipboard, care prezintă știrile sub forma unui ziar.

4. Care este publicul vostru? Aveți de-a face cu un public care deja se informează sau doriți să le facilitați accesul celor care nu prea se informează?

Aplicația noastră nu se adresează unei categorii anumite. Deocamdată, ea încearcă să fie cât mai ușor de accesat și de folosit pentru toată lumea. Scopul principal al aplicației este prezentarea știrilor într-un mod plăcut pentru cititor.

5. Spune-mi despre echipa voastră.

Eu am făcut echipă cu fratele meu care însă nu a putut participa la proiect – acesta fiind adresat doar 9-11. Totuși, el a avut de făcut partea care rulează pe server: sincronizarea datelor și citirea RSS feed-urilor, iar eu am făcut partea de pe device și comunicarea cu serverul.

6. Ce planuri de viitor aveți? Unde vreți să ajungeți cu proiectul?

Momentan, eu și fratele meu suntem concentrați pe publicarea aplicației în store. Pentru următorul update vom avea ca sursă de inspirație Twitter. Astfel, noi dorim ca aplicația noastră să îi permită utilizatorului să vadă știrile în timp real, precum feed-ul de pe Twitter. O altă funcționalitate dorită de noi este de a vedea ce este în trend în știri, dându-i utilizatorului dreptul de a vedea ce termeni sunt foarte folosiți. Totodată, ne dorim ca, de la o versiune la alta, aplicația să aibă cât mai puține buguri și să fie cât mai stabilă.

7. Credeți că un astfel de proiect poate fi monetizat?

Cu siguranță un astfel de proiect poate fi monetizat, existând deja câteva exemple pe piață precum Flipboard și Feedly. Ideea noastră de monetizare este mai apropiată de cea propusă de Feedly care oferă un subscription pentru diferite funcționalități.

8. Ce fel de oportunități crezi că au tinerii pasionați din România? Consideri că îi ajută un proiect precum Școala de Vară?

Pentru mine, Școala de Vară a fost o primă șansă să lucrez cu oameni cu multă experiență în domeniu, precum Petru Jucovschi. Totodată, Școala de Vară m-a familiarizat cu stack-ul de programare de la Microsoft. Îmi imaginez că e un start bun pentru orice elev de liceu să fie implicat într-o școală de vară, indiferent de pasiunea pe care o are. E foarte util să ai acces la oameni cu experiență care să fie dispuși să dea mai departe către cei mici.