E foarte posibil să citeşti acest post de la şcoală. Pentru că da, a început şcoala. Probabil că te încearcă încă nostalgia zilelor de vacanţă, dar şi bucuria revederii colegilor şi a profesorilor. Ne-am gândit să profităm de puţinul entuziasm pe care îl mai ai, înainte să intri în acțiune, şi să te pregătim pentru anul lung care vine. Iată câteva aplicaţii care îţi pot fi de folos în acest an. Fii binevenit să completezi şi tu lista dacă ai descoperit vreo aplicaţie care ţi-a înseninat viaţa de student.

Începem uşor cu My Study Life. Gândeşte-te la aplicaţia asta ca la un orar foarte detaliat – să-i spunem planner. Te va ajuta să ţii o ordine foarte clară a cursurilor, temelor, examenelor sau a taskurilor, mai ales acum, la început, când o să ţi se pară că toţi profesorii  vor ceva de la tine. Poţi să salvezi tot ce scrii în cloud şi să ai acces la informaţii de oriunde. Şi ca să nu te copleşească dintr-odată toate lucrurile pe care le ai de făcut, e bine să ţii o planificare. Ştim că asta sună a sfat de la un om mai mare, dar poate chiar ar trebui să încerci să fii mai organizat. Doar asta îţi tot spui la începutul fiecărui an, nu-i așa?

Pentru studioşi, avem ceva şi mai potrivit. Aplicaţia Top Task List are grijă să nu ratezi absolut nimic din viaţa aglomerată de student. Imaginează-ţi că aplicaţia are culori diferite pentru taskuri diferite, cărora poţi să le setezi prioritatea (o să întâlneşti des cuvântul ăsta de acum încolo), să le pui în foldere, să scrii cât timp ai acordat fiecărui task, cui trebuie să predai o temă şi când şi, hahaha!, poţi să notezi şi dacă ai nevoie de ajutorul părinţilor. N-am glumit când am spus pentru studioşi.

În aceeaşi notă, îţi amintim şi de popularul Evernote. Principalul lui atu este că permite accesarea contului de pe orice device – telefon, tabletă sau computer, iar documentele pe care le deschizi nu suferă modificări.  Aplicaţia e foarte uşor de folosit şi e bună când ai nevoie să notezi ceva rapid, să salvezi poze sau linkuri, să scrii dacă nu ai foaie sau pix – o să ţi se întâmple des asta la cursuri. Ştii cum e, prietenul la nevoie se cunoaşte şi, atunci, e bine să ai Evernote la îndemână.

Pe One Note e foarte posibil să îl ai deja pe telefon, vine la pachet cu alte aplicaţii basic. Dacă nu îl ai, repede descarcă-l şi ai grijă să îi descoperi toate feature-urile pentru că sunt multe. One Note e o aplicaţie foarte rapidă şi flexibilă care îţi permite să scrii, să desenezi, să salvezi notiţie, să faci poze, să alegi dacă scrii pe foaie de matematică sau dictando, să faci liste colorate, să foloseşti altă aplicaţie în acelaşi timp – Top Task List, de exemplu. Dacă după ceva timp te încurci printre atâtea notiţie, află că poţi folosi butonul de search ca să găseşti exact ce cauţi. Şi să nu uităm că poţi să faci sharing de notiţe pe mail sau în alte aplicaţii, unde îţi convine.

Ieşind din sfera de planning şi trecând la lucruri mai puţin convenţionale, dar foarte valoroase, îţi amintim că există două aplicaţii de la care poţi învăţa foarte multe: TedTalks şi Khan Academy. Aceasta din urmă este una dintre cele mai prietenoase aplicaţii grele pe care le-am întâlnit. Are sens? Ca să înţelegi, în aplicaţie vei găsi o gamă largă de video-uri în care specialiştii abordează diverse subiecte, uneori dificile – vezi detalii despre criza economică din Grecia, pe care le explică într-un mod foarte vizual. Sigur că asta nu îţi va garanta că vei înţelege, dar merită să încerci. Printre subiectele faine găsite de noi se numără: A beginner’s guide to contemporary art, Aftermath of World War I, What is Cryptograhy, Brain Teasers şi tot aşa. Cât despre Ted Talks, ei bine, l-am trecut nu pentru că nu îl ştiţi, ci pentru că nu poţi să îl ignori atunci când faci o listă de aplicaţii pentru un student. Ce e foarte fain acum este că vei găsi aplicaţia cu tot cu subtitrări – în engleză, pentru clipuri. Ai de răsfoit printre mii de talks, care de care mai interesante. Avem un singur watchout, foloseşte aplicaţia când eşti conectat la un Wireless – clipurile trebuie descărcate şi salvate în app, abia apoi le poţi vedea.

Tot la categoria neconvenţional, îţi recomandăm How Stuff Works. Aplicaţia face exact ce spune că face – îţi explică cum merg lucrurile. Ai o mulţime de categorii de ales, de la auto stuff, la science daily, la entertainment. O grămadă de curiozităţi gata explicate. Noi am găsit întâmplător 10 bizarre ways to die. Singurul watchout pentru aplicaţie e că, odată selectat subiectul pe care vrei să îl aprofundezi, va trebui să îl deschizi în browser. Dar se mişcă rapid şi merge totul strună.

Am găsit o aplicaţie foarte utilă, cu potenţial educativ. Se numeşte On This Day şi e un calendar impresionant de facts, events & dates din trecut. Ce e foarte fain e că, dacă vrei să afli mai multe, un click te duce direct în wikipedia, această enciclopedie a secolului XXI. De altfel, Wikipedia este şi ea de găsit ca app separat în Windows Store. De exemplu, ştiai că, în 30 septembrie 1399, Henry al IV-lea a fost proclamat Rege al Angliei?

Nu te putem lăsa doar cu aplicaţiile astea didactice, aşa că-l strecurăm rapid şi pe Rando. Foarte scurt, cu Rando faci poze pe care nu ştii cui le trimiţi. Vei şti că ajung în Peru sau în Rusia, pentru că vei primi şi tu una la schimb de acolo, însă nu vei şti cine se uită la fotografia ta. Ai libertate absolută. Aşa cum îi şade bine unui student.

Dacă tot suntem aici, nu uita de oferta Back to School de la Microsoft, care ţine până în noiembrie.

În plus, îţi reamintim că pe Nexters am mai scris despre aplicaţii faine pe care le găseşti în Store. Aici!

Baftă la şcoală!