2014 a fost primul an în care finala locală Imagine Cup nu mai garantează un loc în finala globală a competiţiei. Oricare ar fi fost câştigătorul din România, drumul acestuia până în Seattle ar fi fost presărat cu încă o etapă de pitching şi încă o serie de juraţi.

La mijlocul lunii aprilie, trei tineri au convins juriul românesc că domeniul medical are nevoie de o abordare inovativă în ceea ce priveşte recuperarea medicală în cazul oamenilor accidentați grav, că drumul pacienţilor  ar putea fi uşurat de o aplicaţie care aduce interactivitate într-un regim de exerciţii strict, neatractiv și greoi.

În spatele echipei câştigătoare, formată din Bogdan Pop, Rareş Urdea şi Bogdan Mursa, stătea un mentor cu un palmares bogat în istoricul Imagine Cup în România – Dan Suciu, lector în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, a susţinut de-a lungul timpului nu mai puţin de 10 echipe de studenţi în cadrul Imagine Cup. Una dintre echipele alături de care a participat în trecut este şi echipa Simplex cu proiectul MIRA, care, în acest moment, face parte din cele mai importante 35 de start-up-uri europene din domeniul medical.

 

Drumul de la idee la implementare

 

Echipa SMT (Smile Technology) s-a  format undeva în noiembrie 2013. Rareş, unul dintre membrii echipei, îşi aminteşte că ideea participării la Imagine Cup a venit după un meci de baschet şi după o discuție destul de întâmplătoare. Și cum Rareș mai auzise lucruri despre competiție de la un prieten care participase în trecut, s-a gândit rapid să îl coopteze și pe el.

Au urmat lungile sesiuni de brainstorming, listele intregi de idei, dar şi marea provocare de a răspune unei nevoi printr-o soluţie inovativă. Dan Suciu, mentorul echipei, este cel căruia i-a revenit sarcina să pondereze entuziasmul celor trei tineri şi să îi ajute să dea o formă finală uneia dintre idei. Întamplarea face că Dan tocmai primise un mail de la un logoped al Spitalului Floreasca despre necesitatea unei aplicaţii în domeniul recuperării medicale.

“Fiind exact ceea ce aveam nevoie ne-am gândit că ar merita să încercăm. Ştiam că suntem limitaţi de Kinect la mişcări ample, uşor de detectat, dar asta nu ne-a oprit să implementăm noi ceea ce lipsea şi să aducem proiectul în stadiul în care se află acum.”

Acelaşi logoped le-a oferit detalii despre exerciţiile care le-ar fi utile pacienţilor, despre mişcările faciale care ar trebui analizate, dar și  despre limitele recuperării clasice, de necesitatea unei abordări noi de recuperare.

Cu toate ideile puse pe hârtie, mai lipsea doar etapa de implementare, etapă în care cei trei tineri şi-au pus la lucru toate abilităţile şi cunoştinţele dobândite până în acel moment , dar şi creativitatea pentru găsirea unor soluţii out-of-the-box.  Câteva săptămâni mai târziu, cei trei îşi înscriau ideea la Imagine Cup 2014 şi începeau pregătirile pitching-ului pentru juriu.

***

E greu de spus ce a contat mai mult pentru echipa SMT în finala regională – ideea sau implementarea. Iar aceasta este una dintre întrebările pe care mulţi participanţi şi-o pun.  Dan Suciu, mentorul echipei SMT, dar şi a multor alte echipe, în trecut, ne-a putut oferi o perspectivă mai largă asupra lucrurilor care fac diferenţa dintre un proiect bun şi unul foarte bun.

“Fiecare are rolul său, atât ideea, cât şi implementarea. O idee poate atrage atenţia, dar dacă implementarea nu este pe măsură atunci ideea nu impresionează. Am întâlnit deseori echipe aflate pe podiumul final al competiţiei ale căror idei le-am regăsit în competiţiile naţionale din anii precedenţi. Prin urmare, o idee care nu este bine pusă în valoare prin implementare, prezentare şi demonstrare a viabilităţii nu are capacitatea de a califica o echipă într-o fază superioară.

La Imagine Cup nu există jumătăţi de măsură. Echipa trebuie să stea foarte bine la toate capitolele pentru a avea şanse de reuşită: viabilitatea şi impactul ideii, implementarea ideii, profitabilitatea şi sustenabilitatea ideii şi, nu în ultimul rând, abilitatea de a prezenta clar şi elocvent soluția propusă. Şi toate aceste lucruri numai pentru a avea şanse! Asta nu înseamnă că succesul este garantat. Există o altă serie de elemente ce intră în joc.”

 

What’s next pentru echipa SMT

 

După  pregătirile intense pentru pitching-ul final din etapa regională, început cu două zile înainte de deadline, dar şi cele 16 duble filmate pentru definitivarea prezentării, urmează pregătirile pentru Seattle. Cu la fel de mult entuziasm și cu la fel de multe idei de îmbunătățire a proiectului. Cei trei tineri sunt  încrezători în șansele lor și și-au propus să impresioneze audiența competiției.

Şi cum finala bate la ușă nu putem face altceva decât să le ţinem pumnii băieţilor şi să sperăm că palmaresul României va fi îmbogățit cu încă un trofeu.

 

-          TO BE CONTINUED -